101 fake Cartierklockor kommer på auktion i sommar på Christies Genève

av | 1 juli, 2020

Cartiers rykte som en urmakare har varit säkert i sina entusiaster i förmodligen nära hundra år, men dess klocktillverkning har alltid varit lite mer i bakgrunden. Även om Cartier-klockor för de flesta av sina historier också var ganska exklusiva (det är förvånande när du först börjar titta in i tanken att Cartier för mycket av sin historia gjorde mindre än hundra per år, och ibland mycket färre än det), dess klockor har alltid varit något för kännare och snarare mer ur det offentliga ögat än i det.

Anledningen till detta är enkel. Cartier har i allmänhet behandlat klocktillverkning som ett område för att utöva sin kapacitet inom design så mycket som möjligt och som en mästare i dekorativ konst. Cartierklockor har ofta också varit horologiskt innovativa. Till och med mekaniskt enkla Cartierklockor är konstverk av dekorativ konst, ofta med utarbetad gravering och emaljering. Dess mest komplexa klockor inkluderar de berömda ”mysterium” -klockorna, där klockans händer är upphängda i transparenta rader med bergkristall och rör sig utan uppenbar fake Cartier anslutning till någon mekanism.

Nyligen har Christie’s meddelat en kommande auktion där totalt 101 Cartier-klockor – mysteriumklockor och andra – kommer att erbjudas, och att säga att det är en anmärkningsvärd samling är att inte säga någonting alls. Det är, tror jag, en av de största, om inte den största, samlingarna av Cartier-klockor som någonsin har gått på auktion, och den innehåller underbara exempel på nästan alla genrer av klocksmakning där Cartier historiskt har utmärkt sig.


Art Deco, Mother-of-Pearl, Onyx, Jade och emalj Skrivbordsklocka

fake Cartier

Det här partiet, nej. 80, är ett klassiskt exempel på Cartier-klocktillverkning under den höga Deco-perioden. Avslutad 1925 och är kanske lite mer behållen än något av Cartiers verk från Belle Epoque-eran före första världskriget, men det är fortfarande en ganska överdådig klocka, med ett imponerande snidat onyx-fodral, jade-plack på piedestalbasen, en mamma med pärlskiva och en röd emaljcirkel med diamant accenter som sätter igång hela saken.

Detta var, liksom många av Cartiers klockor, utformade som ett skrivbord eller bordsklocka – man kan bara föreställa sig hur resten av skrivbordet och kontoret, av någon som kunde äga en av dessa måste ha sett ut. Denna speciella klocka var på Christies Genève 2014, där den realiserade 93 750 CHF på en hög uppskattning av 25 000 CHF. Den här uppskattningen är 70 000–100 000 CHF eller 74 000-100 000 dollar. Det kommer med fallet, om det är det som kommer att stänga affären för dig.


Art Deco Pearl-Pearl, Emalj, Turkos, Moonstone och Diamond Desk Clock

fake Cartier

Ett antal Cartiers mest berömda klockor inspirerades av asiatisk arkitektur och designmotiv. (Förmodligen den mest kända är portikoklockan ”Billiken”, som gjordes 1923 och är en så kallad dubbel mysteriumklocka, där både minut- och timmarhänderna finns). Denna klocka, signerad ”Cartier Paris Londres” nr. 2027, är inte ett mysteriumsklocka, men det är ett exempel på den extremt komplexa och detaljerade dekorationen som hölls på Cartiers klockor under perioden. En är en teknik som kallas laque burgauté. Termen hänvisar till att dekorera emaljvaror med insatser gjorda av det polerade blågröna skalet av marinsniglar av släktet Haliotis – det är abalone för oss prol.

Dessutom finns det perlemorpaneler under de romerska siffrorna, turkosa cabochoner med rostskurna diamanter, cabochon månstenar och naturligtvis en mekanisk rörelse. Denna klocka från 1926 gjordes av Maurice Couët, som kom från en familj av urmakare och hade etablerat sin egen verkstad 1912, och som är ansvarig för några av Cartiers mest spektakulära klockor i eran. Uppskattningen är CHF 120.000-180.000 eller $ 130.000-190.000.


Sällsynt tidigt 1900-talsglas, silver och emaljurklocka

fake Cartier

Inte för att de andra inte är det, men det här är en showstopper. Tillverkad 1904, detta objekt, nej. 93, är en av en genre av så kallade urklockor som Cartier började göra 1901. Urnklockor existerade Cartiers versioner men företaget blev berömt för dem såväl som andra klockor, såsom mysteriet och kometklockorna, som visade tiden på ett ovanligt sätt. Denna speciella klocka är signerad ”Cartier Paris” med en rörelse av Prévost. Urnen fake rolex är i mörkblått opalinglas med silverförgyllda element och en horisontellt arrangerad rörelse driver de två roterande timme- och minutringarna. Uppskattningen är 80 000–100 000 CHF eller 84 000-130 000 dollar.


Planet ’Semi-Mystery Day’ och nattbordsklocka

fake Cartier

Slutligen en av mina personliga favoriter från hela kollektionen – artikelnr. 102. Detta är en skrivklocka som Maurice Couét slutförde för Cartier 1913. Hans specialiteter för Cartier inkluderade hans så kallade kometklockor, där timmens hand representeras av en himmelsk kropp – i detta fall månen och solen – men också och ofta en stiliserad representation av en komet. Tekniskt sett är det detta som kallas en ”semi-mystery” -klocka. Den latinska inskriptionen på urtavlan lyder ”Jag räknar inte timmarna om de inte är lysande”, vilket jag tror jag kan lägga till min familj vapensköld.

fake Cartier

Denna speciella klocka har varit vid Christies tidigare. År 2008 hamrade det för 133 000 CHF, över en hög uppskattning av 50 000 CHF, vilket uppenbarligen är ett ganska ögonbrynsresultat. Det är både en otroligt överdådig och vackert balanserad design, med en central urtavla i en mycket delikat ljusblå emalj över guilloché (en teknik känd som flinqué) i ett agatfodral, med rosaskurna diamanter runt timmens kapitelring. Uppskattningen på denna vara är CHF 140 000–200 000 eller $ 150 000-210 000, vilket, med tanke på resultatet 2008, verkar helt realistiskt. Detta är ett underbart exempel på syntesen av olika dekorativa hantverk, såväl som horologens konst, och ett verk av vacker lugn som gjordes före en mycket orofylld tid i 1900-talets historia.

Christies Geneva Auction Week kommer att äga rum på Four Seasons Hotel des Bergues. Visningen öppnas 27 juni och kommer att pågå till 30 juni, dagligen från 10:00 till 18:00. Auktionen över magnifika juveler äger rum den 1 juli i två sessioner kl. 14.00 och 18.00 och klocksamlingen kommer att säljas i början av kl. 14.00.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *